Patricia

Ik ben Patricia Snelders, 50 jaar, moeder van twee puberdochters. Opgegroeid op toeristische bedrijven, en jarenlang werkzaam geweest in deze sector. Door veel met mensen in contact te komen begon ik mij te interesseren in de psychologie. In 2011 ben ik dan ook aan de opleiding toegepaste psychologie begonnen. Al snel bleek dat vooral de ontwikkelingspsychologie mij interesseerde, en hier ben ik mij dan ook steeds meer in gaan verdiepen.

In november 2018 heb ik de Basisopleiding Paardencoaching afgerond via Caprilli Coaching & Training. In maart 2019 is hier de opleiding Paardencoaching voor Kinderen aan toegevoegd. Begin 2021 heb ik opleiding Psychosociale Basiskennis afgerond.

Werkervaring

Door het werken bij een aantal toeristische bedrijven als mede-organisator van evenementen voor de jeugd ben ik veel in contact gekomen met jongeren die geen prettige jeugd ervoeren. Ik was hier vaak aanspreekpunt voor jongeren welke hun verhaal kwijt wilden. Ook heb ik ervaring opgedaan met het begeleiden van jongeren als vrijwilliger bij Mentor4You. Deze organisatie richt zich op het begeleiden en ondersteunen in de thuissituatie. Dit gaat veelal om huiswerkbegeleiding en sociaal-emotionele ondersteuning.

Ervaringsdeskundige

Zelf kreeg ik na een zeer moeilijke jeugd een meervoudige diagnose waaronder PTSS. Na zelf een coachingstraject met behulp van paarden te hebben gevolgd, blijken mijn diagnoses zodanig onder controle dat hier geen sprake meer van is.

Als moeder van een dochter met ASS (het vroegere syndroom van Asperger) en ADD, die daarnaast ook hoogbegaafd is, heb ik samen met haar voor een groot aantal uitdagingen gestaan. Ook andere mensen in mijn directe omgeving hebben (vermoedelijk) een autistische stoornis en/of andere ontwikkelingsstoornissen. Ik zie vooral bij de mensen die hierin geen begeleiding hebben (gehad), hoeveel moeite zij soms hebben met de wereld om zich heen. Ik richt mij op het ondersteunen van jongeren in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar, maar ook op volwassenen welke op latere leeftijd een diagnose hebben gekregen. De focus ligt bij het aanreiken van de juiste handvatten om zich staande te kunnen houden en te ontwikkelen.

Reagan

Reagan is 19, en al vanaf jonge leeftijd met paarden in de weer. Eerst op de manege, later met paarden van anderen en onszelf. Zij heeft op een aantal maneges gewerkt en daar jonge paarden in- en doorgereden. Hier zag zij een groot verschil in de zorg voor de paarden, het niveau van paardenwelzijn was niet overal gelijk. Zij is zich hier dan ook verder in gaan verdiepen. Haar passie ligt bij het revalideren van paarden met lichamelijke en/of psychische problemen. Na haar opleiding aan het Terra Groen Lyceum is zij dan ook gestart aan de Freestyle Academy (FSA) van Emiel Voest, en is daar de opleidingen Paardenwelzijn, Revalidatietrainer niveau I en Instructeur Niveau I gaan doen. Zij is nu bevoegd Freestyle Instructeur niveau I, Revalidatietrainer niveau I en Paardenwelzijnsadviseur.

Reagan rijdt en traint paarden voor klanten, en geeft lessen loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen.

Waarom paarden?

Wij werden altijd al aangetrokken tot paarden. We kwamen er tot rust en voelden ons er prettig bij. Dit had niks met rijden te maken, de nabijheid van paarden was genoeg. Al gauw bleek dat dit bij onze jongste dochter en zusje nog een stapje verder ging. De mensenwereld vindt haar vaak “vreemd” of “apart”, er is vaak een oordeel omdat zij “anders” is dan de norm. In de dierenwereld is er geen oordeel, je wordt geaccepteerd zoals je bent. Omdat paarden ons ook heel goed ons eigen gedrag laten zien, zijn zij uitermate geschikt om in te zetten bij de begeleiding van mensen. Ze geven vaak een zetje in de goede richting (soms letterlijk!) om aanpassingen te maken in ons gedrag, waardoor het leven wat makkelijker kan worden. Wij ervaren dit elke dag weer.