Wat is ons doel?

Wij willen bijdragen aan het herstel en revalidatie van mens en paard. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen en paarden te helpen, bij voorkeur in een samenwerking met elkaar. Met onze persoonlijke ervaring, achtergrond en opleidingen richting de psychologie en coaching voor mensen, en revalidatie en welzijn voor paarden hebben wij hier de juiste tools voor in huis.

Hoe gaat dit in zijn werk bij de paarden?

Wij worden op de één of andere manier altijd aangetrokken door paarden die een moeilijke start hebben gehad, of door hun ervaringen trauma’s hebben opgelopen. Deze kunnen zich bijvoorbeeld uiten in lichamelijke of gedragsproblemen. Ik zeg altijd dat deze paarden ons vinden in plaats van wij hun. Ons doel is om deze paarden nieuwe, positieve ervaringen te laten beleven, en ervoor te zorgen dat zij geestelijk en fysiek optimaal kunnen functioneren. Dit doen wij door ze vooral veel tijd te gunnen voor hun herstel, en met geduld uit te zoeken waar de oorsprong van deze trauma’s ligt. Met behulp van een geweldig team aan specialisten en eventueel noodzakelijke behandelingen start een proces dat volledig op elk paard individueel wordt afgestemd. Het voer is hier een heel belangrijk onderdeel van.

Wanneer een paard eraan toe is zullen we langzaamaan de training oppakken. Ook dit is maatwerk, omdat elk paard anders is, en dus ook op die manier behandeld dient te worden. Loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen kunnen hier een onderdeel van zijn. Maar ook bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, om de training leuk en speels te houden. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodes, afhankelijk van wat bij het paard past. Tijdens dit proces (en daarna) houden wij altijd contact met specialisten die op verscheidene manieren kunnen ondersteunen.

Afhankelijk van hoe het paard is en reageert op de training en behandelingen zal het, wanneer mogelijk, ingezet worden voor ons bedrijf. Dit kan inhouden dat er buitenritten mee worden gedaan, ermee gecoacht wordt, of dat er lessen mee worden gegeven. Blijkt dit echt niet mogelijk te zijn dan zoeken we een passende nieuwe eigenaar die het paard alles kan en wil bieden wat nodig is.

En hoe werkt dit bij mensen?

Na een eerste contact wordt er een kennismakingsgesprek ingepland zodat alle zaken waar de cliënt tegenaan loopt, kunnen worden besproken. Dit kan variëren van zich niet meer thuis voelen op traditionele maneges tot extreme angst vanwege een ongeluk te paard. Ook werken wij veel met mensen met trauma’s vanuit de jeugd, achtergrond van ernstige ziekte, en ontwikkelings- en persoonlijkheidsstoornissen. Uiteraard worden ook mensen die tegen problemen met hun eigen paarden geholpen, dit kan zijn in de vorm van een paardenwelzijnsconsult, of instructie vanaf de grond.

Ook voor deze mensen nemen wij alle tijd. Coaching is in principe één op één, tenzij anders nodig blijkt. Onze buitenritten zijn volledig maatwerk, er wordt hierbij volledig rekening gehouden met wat de cliënt geestelijk en lichamelijk aan kan. Niks moet, alles mag, met inachtneming van ieders welzijn uiteraard. Elke stap die wordt genomen gaat in overleg met de cliënt.

Wij coachen over het algemeen met behulp van paarden, dit kan naast of op het paard zijn. De paarden waar wij gebruik van maken hebben, zoals hierboven beschreven, vaak van alles meegemaakt. Door deze paarden te helpen, kunnen zij vervolgens weer de mensen helpen waar wij mee werken. Zo is de cirkel weer rond!